06 March 2012

Petua Awet Muda Cara Islam

Ramai di kalangan kita yang sentiasa mahukan rupa paras dan penampilan yang muda dan bertenaga. Apabila diri telah mula meniti usia, kita sudah mula mencari kaedah dan rawatan terbaik untuk kekal cantik dan menawan bagi menambahkan keyakinan diri berhadapan dengan orang ramai.

Kini banyak kaedah rawatan moden yang boleh digunapakai untuk menjadikan diri sentiasa kelihatan muda. Namun, ada kalanya rawatan-rawatan ini telah berlanggar dengan hukum syariat Islam. Oleh itu, di dalam Islam sendiri juga telah digariskan beberapa kaedah untuk kelihatan muda menurut petua dan amalan yang telah diajarkan kepada kita.


Antara amalan yang boleh dilakukan ialah:

1) Urutkan wajah anda dengan air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w. 3 kali.

2) Gunakan jari telunjuk kedua-dua belah tangan dan letakkan di bawah dagu. Pusingkan jari anda ke pipi, pipi ke hidung dan seterusnya ke bahagian dahi.

3) Lakukan setiap pagi disusuli dengan meminum air suam sebelum mengambil sarapan pagi. Perlu diingat, jangan sekali mengurut wajah anda dari atas ke bawah kerana ia akan mempercepatkan proses kedutan.

4) Sejurus bangun pagi baca doa, amalkan petua ini sebelum mandi dan gosok gigi. Masukkan air dalam mulut selama 10 saat dan selawat 3 kali dalam hati. Kemudian, baru diteguk.

5) Air liur pada awal pagi mengandungi enzim yang boleh menjadi penawar, kemudian barulah menggosok gigi.

6) Baca ayat 35 hingga 38 surah Al-Waqiah setiap kali mandi untuk curahan pertama, mulakan dari kepala.

7) Setelah solat subuh, bacalah surah Yusuf kemudian minum 3 teguk air suam. Mudah-mudahan wajah kelihatan berseri dan awet muda.

8) Setelah itu, lakukan senaman ringan. Hirup udara segar dari luar dan jalan tanpa memakai kasut di halaman yang berumput. Geselkan kaki di atas rumput yang masih berembun.9) Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari baik iaitu Isnin, Khamis dan Jumaat. Mulakan dari telunjuk kanan sehingga kelingking jari kanan, seterusnya kelingking jari kiri ke ibu jari kiri dan diakhiri dengan ibu jari kanan. Amalkan menanam kuku dan rambut yang dipotong atau gugur mudah-mudahan mendapat berkat di dunia dan akhirat

10) Semasa berdandan pada waktu pagi baca selawat di kedua-dua telapak tangan dan rautkan ke muka beserta niat dalam hati supa diindahkan wajah seperti wajah Nabi Yusuf AS. Amalkan setiap pagi.

11) Ketika makan, janganlah disulam dengan minum air. Minumlah setelah setengah jam selepas makan.

12) Rajin-rajinlah membaca Al-Quran dengan niat ikhlas kerana Allah.

13) Amalkan solat tahajud.

14) Sentiasa tenang dan bersikap positif.

15) Mulakan sesuatu urusan dengan nawaitu yang baik dan niat kerana Allah.

16) Maafkan semua orang sebelum tidur.


Wallahua'alam. Jom Amal Walau Sikit Tapi Dapat.pensil-tekan.blogspot.com


Anda Suka Perkongsian Ini? 2 comments:

Anonymous said...

tq so much ...atas perkongsian petua ini amat menarik in shaa Allah akan saya manafaatkan

Administrator said...

@Noor Idawati Ahmad

u'r wlcme.. hanya ingin berkongsi, smga bermanfaat yaa.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved Pensil-tekan.blogspot.com